Şeker Sorgumu Üreticilerin Yüzünü güldürdü

Ekonomi 22.07.2023 - 00:32, Güncelleme: 22.07.2023 - 02:20 589+ kez okundu.
 

Şeker Sorgumu Üreticilerin Yüzünü güldürdü

Manisa’nın 3 pilot İlçesinde mısır bitkisine alternatif olarak ilk kez bu yıl ekimi yapılan ve mısıra oranla daha az su tüketimi olan silajlık şeker sorgumu bitkisi üreticilerinin yüzünü güldürdü.
Manisa’nın Turgutlu İlçesinde mısır bitkisine alternatif olarak ilk kez bu yıl ekimi yapılan ve mısıra oranla daha az su tüketimi olan silajlık şeker sorgumu bitkisi üreticilerinin yüzünü güldürdü. İlçede hayvancılık yapan Fehmi Çetin’in %75 hibe tohum desteği ile Turgutlu Ovasındaki 13,5 dekar arazisine ektiği, maliyetinin düşük, veriminin yüksek olduğu silajlık şeker sorgumunun ilk hasadı gerçekleştirildi. Üretici Fehmi Çetin’in ilk hasat çalışmasına Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı Yem Bitkileri Koordinatörü Mehmet Bülent Akçay, Turgutlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı ile İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli konu sorumlusu teknik personeller katıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ve beraberindekiler, üretici Fehmi Çetin’in ektiği şeker sorgumu alanında incelemelerde bulunarak hasat çalışmasını takip etti. İl Müdürü Öztürk yaptığı değerlendirmede: “Tüm dünya ile birlikte ülkemiz ve bölgemizde de meydana gelen iklimsel değişiklikler, yağışlardaki azalma ve yer altı sularının daha derinlere inmesi, Tarım ve Orman Bakanlığımızı kurak alanlarda yetiştirilebilecek bitkiler üzerine çalışmalar yapmaya yöneltmiştir. Bu amaçla Silajlık Mısır üretimi yapılan bölgelerimizde Mısıra göre daha az su tüketimi olan Silajlık Sorgum yetiştirilmesi hedeflenmiştir. Bu kapsamda Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce “Kuru Tarım Yem Bitkisi Silajlık Sorgum Projesi” hazırlanmış ve TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımlarının Etkinleştirilmesi) Projesine sunulmuştur. Projeden bölgemizde kullanılmak üzere 500.000 TL ödenek gelmiş, Kula, Turgutlu ve Gördes ilçelerimiz üç pilot ilçe olarak belirlenmiştir. İl ve İlçelerimizdeki konu sorumlusu teknik personellerce, üreticilerimize projenin anlatımı yapılmış ve tohumluk talepleri toplanmıştır. Kula İlçemizde 28 üreticimize 2.300 kg, Turgutlu İlçemizde 8 üreticimize 400 kg ve Gördes İlçemizde 22 üreticimize 1.100 kg olmak üzere %75 hibeli silajlık şeker sorgumu tohumu dağıtılmıştır. Turgutlu İlçemizde ekimi yapılan silajlık Şeker Sorgumu, üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür. Dekardan 7-8 ton ürün alacağını tahmin eden üreticimiz, ekimden sonra iki sulama yaptığını, yanında bulunan komşusunun mısır tarlasına beşinci suyu verdiğini bildirmiştir. Şeker Sorgumu, Mısır bitkisine alternatif olacaktır. Şeker Sorgumu daha az su tükettiği ve birden fazla biçilebildiği için Mısırdan daha verimli olacaktır.” ifadelerine yer verdi. Üretici Çetin ise, “Mısıra karşı alternatifler aramaya başlamıştık. İlçe Tarım Müdürlüğünün bilgilendirmesiyle şeker sorgumu ile tanıştık. Nisan ayında ekimini yaptığımız şeker sorgumunun ilk hasadını yaptık. Üründen çok memnunum. Hem maliyeti düşük, hem de verimi yüksek.” dedi. 
Manisa’nın 3 pilot İlçesinde mısır bitkisine alternatif olarak ilk kez bu yıl ekimi yapılan ve mısıra oranla daha az su tüketimi olan silajlık şeker sorgumu bitkisi üreticilerinin yüzünü güldürdü.

Manisa’nın Turgutlu İlçesinde mısır bitkisine alternatif olarak ilk kez bu yıl ekimi yapılan ve mısıra oranla daha az su tüketimi olan silajlık şeker sorgumu bitkisi üreticilerinin yüzünü güldürdü.

İlçede hayvancılık yapan Fehmi Çetin’in %75 hibe tohum desteği ile Turgutlu Ovasındaki 13,5 dekar arazisine ektiği, maliyetinin düşük, veriminin yüksek olduğu silajlık şeker sorgumunun ilk hasadı gerçekleştirildi.

Üretici Fehmi Çetin’in ilk hasat çalışmasına Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Tarım ve Orman Bakanlığı Yem Bitkileri Koordinatörü Mehmet Bülent Akçay, Turgutlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Musa Çallı ile İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli konu sorumlusu teknik personeller katıldı.

İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ve beraberindekiler, üretici Fehmi Çetin’in ektiği şeker sorgumu alanında incelemelerde bulunarak hasat çalışmasını takip etti.

İl Müdürü Öztürk yaptığı değerlendirmede: “Tüm dünya ile birlikte ülkemiz ve bölgemizde de meydana gelen iklimsel değişiklikler, yağışlardaki azalma ve yer altı sularının daha derinlere inmesi, Tarım ve Orman Bakanlığımızı kurak alanlarda yetiştirilebilecek bitkiler üzerine çalışmalar yapmaya yöneltmiştir. Bu amaçla Silajlık Mısır üretimi yapılan bölgelerimizde Mısıra göre daha az su tüketimi olan Silajlık Sorgum yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

Bu kapsamda Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce “Kuru Tarım Yem Bitkisi Silajlık Sorgum Projesi” hazırlanmış ve TAKE (Tarım Arazilerinin Kullanımlarının Etkinleştirilmesi) Projesine sunulmuştur. Projeden bölgemizde kullanılmak üzere 500.000 TL ödenek gelmiş, Kula, Turgutlu ve Gördes ilçelerimiz üç pilot ilçe olarak belirlenmiştir.

İl ve İlçelerimizdeki konu sorumlusu teknik personellerce, üreticilerimize projenin anlatımı yapılmış ve tohumluk talepleri toplanmıştır. Kula İlçemizde 28 üreticimize 2.300 kg, Turgutlu İlçemizde 8 üreticimize 400 kg ve Gördes İlçemizde 22 üreticimize 1.100 kg olmak üzere %75 hibeli silajlık şeker sorgumu tohumu dağıtılmıştır.

Turgutlu İlçemizde ekimi yapılan silajlık Şeker Sorgumu, üreticilerimizin yüzünü güldürmüştür. Dekardan 7-8 ton ürün alacağını tahmin eden üreticimiz, ekimden sonra iki sulama yaptığını, yanında bulunan komşusunun mısır tarlasına beşinci suyu verdiğini bildirmiştir. Şeker Sorgumu, Mısır bitkisine alternatif olacaktır. Şeker Sorgumu daha az su tükettiği ve birden fazla biçilebildiği için Mısırdan daha verimli olacaktır.” ifadelerine yer verdi.

Üretici Çetin ise, “Mısıra karşı alternatifler aramaya başlamıştık. İlçe Tarım Müdürlüğünün bilgilendirmesiyle şeker sorgumu ile tanıştık. Nisan ayında ekimini yaptığımız şeker sorgumunun ilk hasadını yaptık. Üründen çok memnunum. Hem maliyeti düşük, hem de verimi yüksek.” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.