Salihli'de 6 bin Samuray Arıcığı Doğaya Salındı
Salihli'de 6 bin Samuray Arıcığı Doğaya Salındı
Manisa’nın Salihli İlçesi Bahçeçik Mahallesi’nde, Kahverengi Kokarca (Halyomorpha halys) zararlısına karşı biyolojik mücadele kapsamında doğaya Samuray Arıcığı (Trissolcus japonicus) salındı.
Etkinlik, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yürüttüğü Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi çerçevesinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında Akhisar, Turgutlu, Yunusemre, Şehzadeler ve Salihli İlçelerinde toplam 6.000 adet Samuray arıcığı doğaya bırakıldı.
Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Kahverengi Kokarca; başta fındık, elma, armut, şeftali, domates ve mısır gibi ürünlerde verim ve kalite kayıplarına yol açan, istilacı ve polifag bir zararlıdır. Bu zararlı yalnızca tarlada değil, kış aylarında evlere ve depolara girerek fiziki rahatsızlık da oluşturmaktadır.
Bu zararlıya karşı sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemlerle mücadele etmek amacıyla biyolojik mücadeleye öncelik verilmiştir. Trissolcus japonicus, Kahverengi Kokarca’nın yumurtalarına parazitlenerek doğal yolla popülasyonunu baskı altına almakta, böylece kimyasal mücadele ihtiyacını azaltmaktadır” dedi.
Salihli İlçesinde gerçekleşen programa; Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Jandarma Yzb. Doğukan Karaaslan, Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü konu uzmanları, konu sorumlusu teknik personeller ile üreticiler katılım sağladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.