Manisa Asma Yaprağı Tescillendi

Gündem 21.03.2023 - 02:47, Güncelleme: 21.03.2023 - 02:47 1109+ kez okundu.
 

Manisa Asma Yaprağı Tescillendi

Dünyaya ün salmış “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm” ünün coğrafi işaret tescilinin alınmasından sonra “Manisa Asma Yaprağı” da coğrafi işaret tescili aldı.
Dünyaya ün salmış “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm” ünün coğrafi işaret tescilinin alınmasından sonra Manisa Asma Yaprağı, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmaları neticesinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 03.08.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.02.2023 tarihinde tescil edildi. "Pek çok ülkeye ihracatı yapılmaktadır" Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ve Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü asma yaprağı hakkında bilgiler veren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Manisa ilinde bağcılık; üretim alanı, üretim miktarı ve üzümden elde edilen ürün çeşitliliği ile en önemli tarım koludur. İlimizin hâkim çeşidi olan Manisa Asma Yaprağı, lezzetli tadı, ince damarsız yapısı ve kalitesinden dolayı taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada oldukça tercih edilmektedir. Başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkeye asma yaprağı ihracatı yapılmaktadır. Manisa Asma Yaprağı, 418 sayı ile tescilli Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü asmasının çok koyu olmayan yeşil renkli, ince, az tüylü ve çoğunlukla dilimsiz, damarsız veya az damarlı olan taze yaprakları kullanılarak coğrafi sınırda üretilen salamura asma yaprağıdır. Salamurası % 8-15 tuz (NaCI) ve % 0,1 sitrik asit (limon tuzu) içerir ve salamura edilen yapraklar, sarı-yeşil renge sahip olur." dedi.  "Girişimlerimiz devam edecektir" Coğrafi işaret tescili ile ürünün kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak ürünlerin korunması ve ticari hayatın canlılığının korumasında sağlandığını ifade eden Öztürk: "Bu nedenle hem ilimizde çok fazla yetişen asma yaprağının üretim, pazarlama ve ihracat imkanlarını arttırmak, Manisa’ya özgü ürünlerin katma değerini hem de üreticilerin gelirlerini artırmak için İl Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında başvurusu yapılan Manisa Asma Yaprağı coğrafi işaret alma çalışmalarımız 1334 Tescil Numarası ile 07.02.2023 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Önümüzdeki süreçte ilimizin farklı ticari ürünlerine coğrafi işaret tescili alma girişimlerimiz devam edecektir. İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim” dedi.  
Dünyaya ün salmış “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm” ünün coğrafi işaret tescilinin alınmasından sonra “Manisa Asma Yaprağı” da coğrafi işaret tescili aldı.

Dünyaya ün salmış “Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm” ünün coğrafi işaret tescilinin alınmasından sonra Manisa Asma Yaprağı, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çalışmaları neticesinde 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 03.08.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 07.02.2023 tarihinde tescil edildi.

"Pek çok ülkeye ihracatı yapılmaktadır"

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ve Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü asma yaprağı hakkında bilgiler veren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Manisa ilinde bağcılık; üretim alanı, üretim miktarı ve üzümden elde edilen ürün çeşitliliği ile en önemli tarım koludur. İlimizin hâkim çeşidi olan Manisa Asma Yaprağı, lezzetli tadı, ince damarsız yapısı ve kalitesinden dolayı taze ve salamuralık olarak iç ve dış piyasada oldukça tercih edilmektedir. Başta Avrupa Birliği olmak üzere pek çok ülkeye asma yaprağı ihracatı yapılmaktadır. Manisa Asma Yaprağı, 418 sayı ile tescilli Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzümü asmasının çok koyu olmayan yeşil renkli, ince, az tüylü ve çoğunlukla dilimsiz, damarsız veya az damarlı olan taze yaprakları kullanılarak coğrafi sınırda üretilen salamura asma yaprağıdır. Salamurası % 8-15 tuz (NaCI) ve % 0,1 sitrik asit (limon tuzu) içerir ve salamura edilen yapraklar, sarı-yeşil renge sahip olur." dedi. 

"Girişimlerimiz devam edecektir"

Coğrafi işaret tescili ile ürünün kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak ürünlerin korunması ve ticari hayatın canlılığının korumasında sağlandığını ifade eden Öztürk: "Bu nedenle hem ilimizde çok fazla yetişen asma yaprağının üretim, pazarlama ve ihracat imkanlarını arttırmak, Manisa’ya özgü ürünlerin katma değerini hem de üreticilerin gelirlerini artırmak için İl Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında başvurusu yapılan Manisa Asma Yaprağı coğrafi işaret alma çalışmalarımız 1334 Tescil Numarası ile 07.02.2023 tarihinde Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiştir. Önümüzdeki süreçte ilimizin farklı ticari ürünlerine coğrafi işaret tescili alma girişimlerimiz devam edecektir. İlimiz ve Ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını temenni ederim” dedi.


 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.