TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Manisa'da İncelemelerde Bulundu
TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Manisa'da İncelemelerde Bulundu
TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Manisa'da Üreticiler ve Sektör Paydaşları İle Bir Araya Geldi
Türkiye Büyük Millet Meclisi Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, tarım sektörü paydaşları ile bir araya gelerek Manisa ve Denizli İlleri ile ilgili değerlendirme toplantısı yaptı.
TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, Manisa ziyareti kapsamında ilk olarak 9–13 Nisan 2025 tarihlerinde ilimizde ve çevre bölgelerde meydana gelen zirai don olayının tarımsal üretime olan etkilerini teknik, idari ve sektörel boyutlarıyla ele almak, Komisyon çalışmalarına katkı sunmak amacıyla bir istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Komisyon Başkanı Burdur Milletvekili Adem Korkmaz başkanlığında, Manisa Valisi Vahdettin Özkan’ın da katılımıyla yapılan toplantının açılışında konuşan Vali Özkan; “Manisalı üreticilerimiz, yıl boyunca toprağa emeğini ve alın terini sabırla işleyen, ürettiğini hem yurt içinde hem de uluslararası camiada paylaşarak ülkemize büyük katma değer sağlayan kıymetli emekçilerimizdir. Yıl boyunca verdikleri emeğin karşılığını alabilmeleri en büyük temennimizdir. Ancak, tarım gibi doğaya bağımlı bir sektörde iklimsel değişikliklerin ve doğal afetlerin etkileri her geçen yıl daha fazla hissedilmektedir. Nisan ayında yaşanan don olayı sonrası yapılan ilk tespitler, üreticimizin ciddi gelir kaybına uğradığını göstermiştir” dedi.
Don afetinden etkilenen üreticilere geçmiş olsun dileklerini ileten ve Devletimizin üreticilerin yanında olduğunu gösteren en önemli mekanizmalardan birinin çiftçimizin sigorta sistemine entegrasyonu olduğunu vurgulayan Vali Özkan “Üreticilerimizin, emektarlarımızın hissiyatına tercüman olabilmek, gereken destek ve düzenlemeleri sağlamak amacıyla bizzat alanda olan siz değerli parlamenterlerimize şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Adem Korkmaz, nisan ayındaki zirai dondan sonra TBMM'de grubu olan siyasi partilerin ortak önergesiyle kurulan komisyonun, saha çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. İl Tarım ve Orman Müdürlüklerinin istatistikleri ve Tarım Sigortaları Havuzu'nun (TARSİM) raporlarının yanı sıra sahadaki çalışmaları önemsediklerini vurgulayan Korkmaz, “Bir nebze de olsa vatandaşımızın, devletimizin, milletimizin temsilcilerinin de vatandaşımızla bu durumu görmek, paylaşmak, hissetmek ve onun ötesinde de gözlemlerini raporlayarak parlamentoya ve hükümete bir öneri raporu hazırlamak üzere sahalardayız” dedi.
Korkmaz, komisyonun 25'ten fazla ilde incelemede bulunduğuna dikkati çekerek, "Tabii Manisa bu illerimizin içerisinde zirai dona maruz kalan ve üzüm bakımından, başka ürünler de muhtemelen vardır ancak belirgin bir şekilde öne çıkan illerimizden birisi. Buraya uğramamazlık edemezdik. Zirai dona maruz kalmış olan ve önemli gider ve maliyet sıkıntısı yaşamış olan illerimizdeki üreticilerimizle ve üreticilerin birlikleri ve sivil toplumla ve bizzat bahçeleri de görerek çalışmalarımızı tamamlamış olacağız” diye konuştu.
Zirai donun sonuçlarının araştırılması, üreticilerin ve tarımsal ürünlerin uğradığı zararların tespiti ve yaşanabilecek benzer olayların etkilerinin en aza indirilmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacını taşıyan toplantı Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk ile Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar’ın bölgemizde meydana gelen don zararı ve hasar tespit çalışmalarını aktardıkları sunumları ile devam etti.
Toplantıda daha sonra söz alan tarım sektörünün temsilcileri, don olayının sonuçları, TARSİM, kuraklık ve su kısıtlılığı gibi farklı konularda sorun, görüş ve önerilerini dile getirdi.
Toplantının bitiminden sonra TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu Başkanı Adem Korkmaz ve beraberindeki heyet Saruhanlı İlçesinde zirai dondan etkilenen bağ alanlarında incelemelerde bulundu. Üreticilerin talepleri dinlendi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.