Salihli'de Çekirge İle Mücadele İçin Doğaya Keklik Salındı

Gündem 22.07.2023 - 00:20, Güncelleme: 22.07.2023 - 00:20 1431+ kez okundu.
 

Salihli'de Çekirge İle Mücadele İçin Doğaya Keklik Salındı

“Manisa’da Çekirge Zararına Karşı Biyolojik Mücadele Projesi” kapsamında Süne ve Çekirge mücadelesine yönelik 485 adet kınalı keklik Salihli'de doğaya salındı.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün finanse ettiği ve ilk kez 2022 yılında uygulamaya konulan “Manisa’da Çekirge Zararına Karşı Biyolojik Mücadele Projesi” kapsamında Süne ve Çekirge mücadelesine yönelik 485 adet kınalı keklik doğaya salındı. Salihli İlçesi Çelikli ve Burhan Mahallelerinde salınan keklikler Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden temin edildi. Kekliklerin salınmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Kekliklerin salınması ile kimyasal mücadele yapılmadan çekirge popülasyonunun kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesi, doğal ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, ürün verim kayıplarının önlenmesi, bitkisel üretimde verim ve kalitenin artırılması, zararlılarla etkin-çevreci mücadele yönteminin yaygınlaştırılması ve yaban hayatına katkı sunulması hedefleniyor. Çelikli ve Burhan Mahallelerimizdeki mera alanlarında küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yanı sıra, serbest gezen Yılkı Atları da önemli bir popülasyona sahiptir. Meralarda kertenkele, yılan, çekirge, kuş ve pek çok türden böceklere sıkça rastlanmaktadır. Yaylalarda bulunan meralarda, çekirge yumurta bırakma alanları da bulunmaktadır. Bu bölgeler yoğun bir ekolojik çeşitliliğe sahiptir. Çekirge popülasyonunun artması serbestçe gezerek otlayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara, yılkı atlarına, kertenkele, yılan ve böcek gibi canlılara zarar verebilecektir. Bu nedenle doğal dengenin ve çeşitliliğin korunması amacıyla kimyasal mücadeleden ziyade, keklik gibi çekirgenin doğal düşmanlarının salınımı ile yapılacak olan biyolojik mücadele daha faydalı olacaktır” dedi. Burhan Yaylasında gerçekleşen keklik salımı etkinliğine; Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, Kurum Müdürleri ve teknik personeller katıldı.
“Manisa’da Çekirge Zararına Karşı Biyolojik Mücadele Projesi” kapsamında Süne ve Çekirge mücadelesine yönelik 485 adet kınalı keklik Salihli'de doğaya salındı.

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün finanse ettiği ve ilk kez 2022 yılında uygulamaya konulan “Manisa’da Çekirge Zararına Karşı Biyolojik Mücadele Projesi” kapsamında Süne ve Çekirge mücadelesine yönelik 485 adet kınalı keklik doğaya salındı. Salihli İlçesi Çelikli ve Burhan Mahallelerinde salınan keklikler Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nden temin edildi.

Kekliklerin salınmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Kekliklerin salınması ile kimyasal mücadele yapılmadan çekirge popülasyonunun kontrol altına alınması ve yayılmasının önlenmesi, doğal ekosistemin ve biyolojik çeşitliliğin korunması, ürün verim kayıplarının önlenmesi, bitkisel üretimde verim ve kalitenin artırılması, zararlılarla etkin-çevreci mücadele yönteminin yaygınlaştırılması ve yaban hayatına katkı sunulması hedefleniyor.

Çelikli ve Burhan Mahallelerimizdeki mera alanlarında küçükbaş ve büyükbaş hayvanların yanı sıra, serbest gezen Yılkı Atları da önemli bir popülasyona sahiptir. Meralarda kertenkele, yılan, çekirge, kuş ve pek çok türden böceklere sıkça rastlanmaktadır. Yaylalarda bulunan meralarda, çekirge yumurta bırakma alanları da bulunmaktadır. Bu bölgeler yoğun bir ekolojik çeşitliliğe sahiptir. Çekirge popülasyonunun artması serbestçe gezerek otlayan büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara, yılkı atlarına, kertenkele, yılan ve böcek gibi canlılara zarar verebilecektir. Bu nedenle doğal dengenin ve çeşitliliğin korunması amacıyla kimyasal mücadeleden ziyade, keklik gibi çekirgenin doğal düşmanlarının salınımı ile yapılacak olan biyolojik mücadele daha faydalı olacaktır” dedi.

Burhan Yaylasında gerçekleşen keklik salımı etkinliğine; Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Doğa Koruma ve Milli Parklar Manisa Şube Müdürü Uğur Bayil, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gökmen Kaya, Salihli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Demir, Kurum Müdürleri ve teknik personeller katıldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.