Ege'de barajlar alarm veriyor! Kuraklık kapıda

Gündem 04.03.2023 - 03:07, Güncelleme: 04.03.2023 - 03:07 941+ kez okundu.
 

Ege'de barajlar alarm veriyor! Kuraklık kapıda

Son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayını yaşayan Ege’deki barajlarda doluluk oranlarında büyük düşüş gözlemlendi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de son 22 yılın en kurak ocak şubat ayı yaşandı. Yağışlar normaline göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre ise yüzde 62 azalma gösterdi. Muğla’ya 27 Ocak’ta yağan yağmur sonrasında su taşkınları meydana geldi.  Meteoroloji tarafından yayımlanan 6 aylık kuraklık haritasında Muğla’da bazı yerler olağanüstü kuraklık bölgesinde yer aldı. 3 aylık kuraklık haritasında ise Muğla’nın çevresindeki iller normal kuraklık seviyesinde yer alırken kentte kuraklık tehlikesinin ciddiyeti yine gözler önüne serildi.  GÖLETLER ALARM VERİYOR Diğer yandan Denizli’de göletler alarm vermeye başladı. Bunlardan en dikkat çekeni ise Buldan ilçesi Hasanbeyler ve Dımbazlar göletlerindeki su seviyeleri oldu. Aydın genelinde beklenen yağışların yağmaması ile birlikte barajlarda seviyelerin aşağıya çekilmesi sebebiyle Aydın Ovası şimdilerde gri renge büründü. Yaklaşık iki aydır barajları dolduracak seviyede yağış meydana gelmezken barajlardaki doluluk oranlarının 2023 yılı şubat ayı rakamları da il genelinde yaklaşık yüzde 20-30 seviyelerinde gerçekleşti. Kemer Barajı’nın yüzde 32, Çine Adnan Menderes Barajı’nın ise yüzde 22 oranlarında dolu olduğu öğrenilirken beklenen yağışların olmaması 2021 yılında yaşanan kuraklığın tekrar etmesi ihtimalini gözler önüne serdi. Çiftçiler için önemli yerlerden olan Çine Çayı’nda da su seviyesinin düşmesi ile birlikte yer yer adacıklar oluştu. Gördes barajında doluluk oranı 6,58 seviyesinde olurken Gölmarmara'daki Marmara Gölü doluluk oranı yüzde 0, Alaşehir'deki Afşar Barajı doluluk oranı yüzde 7,seviyerlerine geriledi. Sarıgöl Buldan Barajı'nda yüzde 0,5 doluluk oranına sahip iken Soma Sevişler Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 36,5'ten yüzde 24 seviyelerine geriledi. Salihli Demirköprü Barajı doluluk oranı ise yüzde 0 olarak Gölmarmaranın ardından tamamen kuruma aşamasına geldi. Akhisar Gördes Barajı yüzde 0,3'ten yüzde 4 seviyelerine yükselirken, Gördes Güneşli Barajı yüzde 61,5'tan yüzde 35'e geriledi.
Son 22 yılın en kurak ocak ve şubat ayını yaşayan Ege’deki barajlarda doluluk oranlarında büyük düşüş gözlemlendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de son 22 yılın en kurak ocak şubat ayı yaşandı. Yağışlar normaline göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre ise yüzde 62 azalma gösterdi. Muğla’ya 27 Ocak’ta yağan yağmur sonrasında su taşkınları meydana geldi. 

Meteoroloji tarafından yayımlanan 6 aylık kuraklık haritasında Muğla’da bazı yerler olağanüstü kuraklık bölgesinde yer aldı. 3 aylık kuraklık haritasında ise Muğla’nın çevresindeki iller normal kuraklık seviyesinde yer alırken kentte kuraklık tehlikesinin ciddiyeti yine gözler önüne serildi. 

GÖLETLER ALARM VERİYOR

Diğer yandan Denizli’de göletler alarm vermeye başladı. Bunlardan en dikkat çekeni ise Buldan ilçesi Hasanbeyler ve Dımbazlar göletlerindeki su seviyeleri oldu. Aydın genelinde beklenen yağışların yağmaması ile birlikte barajlarda seviyelerin aşağıya çekilmesi sebebiyle Aydın Ovası şimdilerde gri renge büründü. Yaklaşık iki aydır barajları dolduracak seviyede yağış meydana gelmezken barajlardaki doluluk oranlarının 2023 yılı şubat ayı rakamları da il genelinde yaklaşık yüzde 20-30 seviyelerinde gerçekleşti. Kemer Barajı’nın yüzde 32, Çine Adnan Menderes Barajı’nın ise yüzde 22 oranlarında dolu olduğu öğrenilirken beklenen yağışların olmaması 2021 yılında yaşanan kuraklığın tekrar etmesi ihtimalini gözler önüne serdi. Çiftçiler için önemli yerlerden olan Çine Çayı’nda da su seviyesinin düşmesi ile birlikte yer yer adacıklar oluştu. Gördes barajında doluluk oranı 6,58 seviyesinde olurken Gölmarmara'daki Marmara Gölü doluluk oranı yüzde 0, Alaşehir'deki Afşar Barajı doluluk oranı yüzde 7,seviyerlerine geriledi. Sarıgöl Buldan Barajı'nda yüzde 0,5 doluluk oranına sahip iken Soma Sevişler Barajı'ndaki doluluk oranı yüzde 36,5'ten yüzde 24 seviyelerine geriledi. Salihli Demirköprü Barajı doluluk oranı ise yüzde 0 olarak Gölmarmaranın ardından tamamen kuruma aşamasına geldi. Akhisar Gördes Barajı yüzde 0,3'ten yüzde 4 seviyelerine yükselirken, Gördes Güneşli Barajı yüzde 61,5'tan yüzde 35'e geriledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.