Salihli Tren İstasyonu tarihe tanıklık ediyor
Salihli Tren İstasyonu tarihe tanıklık ediyor
Coğrafi konumu ve nüfus yoğunluğu bakımından Manisa’nın en önemli ilçeleri arasında yerini alan Salihli, 1875 yılında tren yolunun açılması ile gelişmeye başlayan bir yerleşim yeri. Araştırmacı Yazar Mustafa Uçar, ilçe tarihine ilişkin önemli bilgiler paylaştı.
İzmir-Kasaba (Turgutlu) ve devamı demiryolu hattının yapım yetkisinin 4 Temmuz 1863’te Edward Price adında bir İngiliz vatandaşına verildiğini belirten Araştırmacı Mustafa Uçar, demiryolu hattının Osmanlı hükûmeti tarafından 17 Şubat 1893'te Uluslararası Yataklı Vagon Şirketi'nin sahibi olan Georges Nagelmackers'a satıldığını belirtti. Uçar, tarihi olaylara ilişkin şunları söyledi: “Osmanlı Bayındırlık Bakanlığı (Nafia Nezareti), ikinci bir anlaşma ile aynı şirkete demiryolu hattının Alaşehir’e kadar uzatma iznini vermesinden sonra başlayan inşa çalışmaları sonucunda, demiryolu hattı, 1 Mart 1875’te Salihli’ye ulaşmıştır. Salihli İstasyonu’nun resmi açılışı Zamanın Nafia Nezareti Nazırı (Bakanı) İbrahim Edhem Paşa tarafından 13 Mart 1875, Cumartesi günü, saat 11.30’da yapılmıştır.
YOLUN BİR BÖLÜMÜMÜN MİTHAT PAŞA AÇTI
Aydın Valiliği’ne atanan ve kısa bir süre (1880-1883) İzmir Valiliği yapan Mithat Paşa, Salihli’yi ziyarete geldiğinde İstasyon ve Kocaçeşme arasında yer alan ve kendi adını (Bugün Sevgi Yolu) taşıyan caddeyi açtırmış; etrafına çınar ağaçları diktirmiş, eski Karaman Otelinin (Bugün Karaman İşhanı) bulunduğu yere Hükümet binası yaptırmıştır. Mithatpaşa caddesi üzerindeki dikilen ağaçlar, 1956 yılında kesilerek yerine bugünkü çam ağaçları dikilmiştir. 1875 yılında, İstasyona dikilen çınar ağaçları Salihli tarihinin sessiz tanıkları olarak günümüze kadar ulaşmışlardır. Keli köyünden (Bugün aynı adı taşıyan bir mahalle) itibaren demiryolu hattının her iki tarafı da ağaçlandırılmıştır.
ATATÜRK’Ü VE BİRÇOK ÖNEMLİ İSMİ AĞIRLADI
13 Mart 1875 tarihinde hizmete giren demiryolu bağlantısı Salihli’nin Manisa’ya, İzmir’e ve hatta Manisa makasıyla, Bandırma üzerinden vapurla İstanbul’a, yani Payitahta (Başşehir) bir kapı açmıştır. Bu kapı Salihli’nin başta ekonomisi olmak üzere her yönden gelişmesine neden olmuştur. Tarihi boyunca başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Fahrettin Altay, Celal Bayar, Çerkez Ethem, Mithat Paşa, Hacim Muhittin Çarıklı, Şükrü Saraçoğlu, Adnan Menderes, Yunan Kralı Kostantin, İran Şahı Muhammed Pehlevi gibi tarihi kişileri, yolculukları sırasında misafir etmiştir.
YUNANLILAR KAÇARKEN YAKTI
Fransızlar tarafından yapılan ve işletilen istasyon binası bir Fransız sömürgesi olan Senagal’li zenci Müslüman askerlerce Kurtuluş Savaşı süresince korunmaya alınmasına rağmen Yunan askerlerinin 5 Eylül 1922 günü, kenti terk ederlerken yakmalarına engel olunamamıştır. Bizim tarihimizde yer almamasına karşın Yunan tarihçiler 5 Eylül Salihli İstasyon çarpışmalarını, fazla kayıp vermeden çekildikleri için “Anadolu’da kazanılan son zafer” olarak kaydetmişlerdir. İstasyon binası 1924 yılında Müteahhit Mühendis Fesçizade Mehmet Galip Bey tarafından aslına uygun onarılmış olan Gar binası son olarak 2008 yılında onarılmıştır. İşletmeye açıldığı tarihten 1980 yılı ortalarına kadar sosyo-kültürel bir buluşma noktası olarak algılanan İstasyon ve civarı günümüzde şehir merkezinin hareketlenmesiyle eski gösterişli günlerinden uzak kalmaktadır. Ancak sıcak yaz günlerine İstasyondaki çınar ağaçlarının altında bulunan çay bahçelerinde çay içip serinliği yaşamak eskiler için hala geçerlidir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.