Mesir Macunu AB Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Gündem 04.11.2024 - 20:23, Güncelleme: 04.11.2024 - 20:23 1270+ kez okundu.
 

Mesir Macunu AB Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Şehzadeler Şehri Manisa’nın şifa kaynağı Mesir Macunu AB Coğrafi İşaret Tescili aldı.
Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımı ile hazırlanan mesir macunu, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işareti aldı. Mesir Macunu, Türkiye'nin Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alan 28'inci ürünü oldu. Mesir Macunu Manisa Mesir Macunu, hastanede bir hekim olan Muslihiddin Merkez Efendi tarafından 1527'de icat edilen 41 çeşit baharat ve bitkiden oluşan bir macun çeşididir. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Hafsa Sultan Manisa’da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan, Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan macunu yiyerek sağlığına kavuşur. Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister ve halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını ister. O tarihlerden bu yana halk her yılın 21-27 Mart arasında halk Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve bu tarih Manisa Mesir Şenlikleri olarak kutlanmaktadır. Manisa Mesir Macunu 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'nde yer almaktadır.  
Şehzadeler Şehri Manisa’nın şifa kaynağı Mesir Macunu AB Coğrafi İşaret Tescili aldı.

Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Ayşe Hafsa Sultan hastalandığında dönemin ünlü hekimi Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın karışımı ile hazırlanan mesir macunu, Avrupa Birliği (AB) coğrafi işareti aldı. Mesir Macunu, Türkiye'nin Avrupa Birliği Coğrafi İşareti alan 28'inci ürünü oldu.

Mesir Macunu

Manisa Mesir Macunu, hastanede bir hekim olan Muslihiddin Merkez Efendi tarafından 1527'de icat edilen 41 çeşit baharat ve bitkiden oluşan bir macun çeşididir. Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in eşi, Hafsa Sultan Manisa’da iken bir ara hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan, Sultan Camii Medresesi’nin başına getirilen Merkez Efendi bitki ve baharatların karışımından oluşan macunu yiyerek sağlığına kavuşur. Hafsa Sultan hastalara bu macunun verilmesini ister ve halktan gelen isteğin artması üzerine kağıtlara sardırılan macunun kendi yaptırdığı Sultan Camii’nin kubbe ve minarelerinden halka saçılmasını ister. O tarihlerden bu yana halk her yılın 21-27 Mart arasında halk Sultan Camii’nin önünde kendiliğinden toplanır ve bu tarih Manisa Mesir Şenlikleri olarak kutlanmaktadır. Manisa Mesir Macunu 2012 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'nde yer almaktadır.
 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.