Kaymakam Güldoğan, Sardes Antik Kentini Ziyaret Etti

Gündem 20.08.2024 - 20:29, Güncelleme: 20.08.2024 - 20:29 2070 kez okundu.
 

Kaymakam Güldoğan, Sardes Antik Kentini Ziyaret Etti

Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, Kazı Başkan Yardımcısı Ümit Güngör, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkileri ile Sardes Antik Kentini gezdi.
Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart mahallesinde yer almaktadır. MÖ 7. yüzyıldan başlayarak MS 7. yüzyıl Erken Bizans Dönemi'ne kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes gerek ulaşım gerekse idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korumuştur. Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak da bilinen Lidya döneminin Sardes kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart) Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştur. Günümüze kadar korunagelmiş olan dünyanın en görkemli Ion düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapan antik kent, korunmuş Roma yapıları içerisinde anıtsal bir hamam-Gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük havrasına sahiptir. Gymnasium ’un karşısında “Bronz Ev” olarak adlandırılan büyük bir yapı yer alır. Bu yapı, şehrin üç büyük deprem yaşadığını gösteren üç tabaka yerleşim izlerini gösterir. Hemen arkasında antik çağın kerpiçten yapılmış kent surları yer almaktadır. Sardes 1910- 1914 yılları arası ve 1958 yılından bu yana arkeologlar tarafından kazı yapılarak gün yüzüne çıkarılmaya devam etmektedir. Sardes Antik Kent UNESCO geçici miras listesinde olup asıl liste için çalışmalar devam etmektedir.
Salihli Kaymakamı Ali Güldoğan, Kazı Başkan Yardımcısı Ümit Güngör, Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkileri ile Sardes Antik Kentini gezdi.

Sardes Antik Kenti’nin kalıntıları Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Sart mahallesinde yer almaktadır. MÖ 7. yüzyıldan başlayarak MS 7. yüzyıl Erken Bizans Dönemi'ne kadar süren 14 yüzyıl boyunca Sardes gerek ulaşım gerekse idari ve ticari bakımdan önemli bir kent olma özelliğini korumuştur.

Tarihte devlet güvencesinde paranın ilk basıldığı yer olarak da bilinen Lidya döneminin Sardes kenti, tarım, hayvancılık, ticaret ve Paktolos (Sart) Çayı’nda yapılan altın madenciliği sayesinde zengin bir kent olmuştur.

Günümüze kadar korunagelmiş olan dünyanın en görkemli Ion düzeni tapınaklarından birine ev sahipliği yapan antik kent, korunmuş Roma yapıları içerisinde anıtsal bir hamam-Gymnasium kompleksi ve antik dünyanın en büyük havrasına sahiptir.

Gymnasium ’un karşısında “Bronz Ev” olarak adlandırılan büyük bir yapı yer alır. Bu yapı, şehrin üç büyük deprem yaşadığını gösteren üç tabaka yerleşim izlerini gösterir. Hemen arkasında antik çağın kerpiçten yapılmış kent surları yer almaktadır.

Sardes 1910- 1914 yılları arası ve 1958 yılından bu yana arkeologlar tarafından kazı yapılarak gün yüzüne çıkarılmaya devam etmektedir. Sardes Antik Kent UNESCO geçici miras listesinde olup asıl liste için çalışmalar devam etmektedir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.