İhracat artıyor üretici kara kara düşünüyor

Ekonomi 12.03.2025 - 02:29, Güncelleme: 14.03.2025 - 16:08 1058+ kez okundu.
 

İhracat artıyor üretici kara kara düşünüyor

Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezleri Manisa, Denizli ve İzmir’de, 2024/25 sezonunun ilk yarısında ihracat gelirleri artarken üreticisi ise umduğunu yine bulamadı.
Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezleri Manisa, Denizli ve İzmir’de, 2024/25 sezonunun ilk yarısında ihracat gelirleri yüzde 13 artışla 274 milyon dolardan 310 milyon dolara yükseldi. Ancak ihracattaki bu büyüme, bölgedeki on binlerce üreticinin beklediği ekonomik rahatlamayı getirmedi. Üreticiler, kuru üzümü kilosunu sezon da 100 TL seviyesinden satarken daha sonra fiyat daha da aşağı inerek 80 lira bandında satmak zorunda kaldılar. Kuraklık ve hastalık sebebiyle sezon içerisinde hem rekolte hem kalite kaybı yaşayan üreticiler, ürünlerinin fiyatı da beklentinin altında kalmasının ardından ihracat yükselmiş olsa da yeni sezon öncesi kara kara düşünüyor.   Manisa Liderliği Sürdürüyor Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yaklaşık %80’ini karşılayan Manisa, ihracatta da öncü rolünü koruyor. Bölge, dünya genelinde “Sultaniye üzüm” adıyla bilinen çekirdeksiz kuru üzümün ana ihracat merkezi konumunda. Ancak üreticiler, maliyet artışları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle kâr edemediklerini vurguluyor. Yaşanan ekonomik gelişmeler üreticiyi her geçen gün daha da zor durumda bırakırken bir de üstüne rekolte ve kalite kaybı yaşanması, üreticileri bazı bölgelerde üretemeyecek duruma getiriyor.  "Üretim Maliyetleri Gelirimizi Zorluyor" Manisa'nın Salihli ilçesinde üzüm üreticisi olan ve son 2 hasat sezonunda neredeyse zarar ettiklerini  ifade eden Mehmet Şengül, “Bu yıl girdi fiyatları (gübre, ilaç, işçilik) çok arttı. Kuru üzümü sezonunda 100 TL liraya satıyoruz, ancak hem maliyetimiz yüksek hem de kalite ve rekolte kaybı yaşadık. İhracat artsa da bu artış bize yansımıyor” ifadelerini kullandı.  Küresel Pazar ve Hedefler Türkiye, dünya kuru üzüm ihracatının %25’ini tek başına karşılıyor. Özellikle ABD, Avrupa ve Asya ülkelerine yapılan satışlar, sektörün en büyük gelir kaynağı olmaya devam ediyor. Yetkililer, 2024/25 sezonunda toplam ihracatın 600 milyon doları aşmasını hedefliyor. Ancak üretici zararlarının sürmesi, bu hedeflere ulaşmayı riske sokabilecek bir faktör olarak öne çıkıyor. Gelecek sezon için üretici kara kara düşünüyor   İhracat rakamlarındaki yükseliş, Türkiye’nin küresel pazardaki gücünü gösterirken, üreticilerin içinde bulunduğu mali kriz, sektörün sürdürülebilirliği açısından alarm veriyor. Uzmanlar, üreticiye doğrudan destek ve fiyat istikrarı sağlayacak adımların acilen hayata geçirilmesi çağrısı yapıyor. Üreticiler, gelecek hasat sezonu için bağlarında çalışmalarını sürdürmelerine rağmen şimdiden kara kara düşünüyorlar.   
Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezleri Manisa, Denizli ve İzmir’de, 2024/25 sezonunun ilk yarısında ihracat gelirleri artarken üreticisi ise umduğunu yine bulamadı.

Türkiye’nin çekirdeksiz kuru üzüm üretim merkezleri Manisa, Denizli ve İzmir’de, 2024/25 sezonunun ilk yarısında ihracat gelirleri yüzde 13 artışla 274 milyon dolardan 310 milyon dolara yükseldi. Ancak ihracattaki bu büyüme, bölgedeki on binlerce üreticinin beklediği ekonomik rahatlamayı getirmedi. Üreticiler, kuru üzümü kilosunu sezon da 100 TL seviyesinden satarken daha sonra fiyat daha da aşağı inerek 80 lira bandında satmak zorunda kaldılar. Kuraklık ve hastalık sebebiyle sezon içerisinde hem rekolte hem kalite kaybı yaşayan üreticiler, ürünlerinin fiyatı da beklentinin altında kalmasının ardından ihracat yükselmiş olsa da yeni sezon öncesi kara kara düşünüyor.  

Manisa Liderliği Sürdürüyor

Türkiye’nin kuru üzüm üretiminin yaklaşık %80’ini karşılayan Manisa, ihracatta da öncü rolünü koruyor. Bölge, dünya genelinde “Sultaniye üzüm” adıyla bilinen çekirdeksiz kuru üzümün ana ihracat merkezi konumunda. Ancak üreticiler, maliyet artışları ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar nedeniyle kâr edemediklerini vurguluyor. Yaşanan ekonomik gelişmeler üreticiyi her geçen gün daha da zor durumda bırakırken bir de üstüne rekolte ve kalite kaybı yaşanması, üreticileri bazı bölgelerde üretemeyecek duruma getiriyor. 

"Üretim Maliyetleri Gelirimizi Zorluyor"

Manisa'nın Salihli ilçesinde üzüm üreticisi olan ve son 2 hasat sezonunda neredeyse zarar ettiklerini  ifade eden Mehmet Şengül, “Bu yıl girdi fiyatları (gübre, ilaç, işçilik) çok arttı. Kuru üzümü sezonunda 100 TL liraya satıyoruz, ancak hem maliyetimiz yüksek hem de kalite ve rekolte kaybı yaşadık. İhracat artsa da bu artış bize yansımıyor” ifadelerini kullandı. 

Küresel Pazar ve Hedefler

Türkiye, dünya kuru üzüm ihracatının %25’ini tek başına karşılıyor. Özellikle ABD, Avrupa ve Asya ülkelerine yapılan satışlar, sektörün en büyük gelir kaynağı olmaya devam ediyor. Yetkililer, 2024/25 sezonunda toplam ihracatın 600 milyon doları aşmasını hedefliyor. Ancak üretici zararlarının sürmesi, bu hedeflere ulaşmayı riske sokabilecek bir faktör olarak öne çıkıyor.

Gelecek sezon için üretici kara kara düşünüyor  

İhracat rakamlarındaki yükseliş, Türkiye’nin küresel pazardaki gücünü gösterirken, üreticilerin içinde bulunduğu mali kriz, sektörün sürdürülebilirliği açısından alarm veriyor. Uzmanlar, üreticiye doğrudan destek ve fiyat istikrarı sağlayacak adımların acilen hayata geçirilmesi çağrısı yapıyor. Üreticiler, gelecek hasat sezonu için bağlarında çalışmalarını sürdürmelerine rağmen şimdiden kara kara düşünüyorlar.   

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve salihlimanset.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.