Tema'dan orman yangınlarına karşı uyarı

Türkiye genelinde son haftalarda etkisini artıran aşırı sıcak hava dalgası, orman yangınları riskini de beraberinde getiriyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve düşük nem oranı, özellikle ormanlık alanlarda yangın ihtimalini artırırken, Tema vakfı Salihli Temsilcisi İbrahim Ateş, vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulunup,"Orman yangınlarına dur  diyelim!" mesajını verdi.

Bölgede, mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ve düşük nem oranı, özellikle ormanlık alanlarda yangın ihtimalini artırırken, Tema vakfı Salihli Temsilcisi İbrahim Ateş, vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu.

Tema Vakfı Salihli Temsilcisi İbrahim Ateş yaptığı açıklamada,"Felaketi yaşıyoruz.

Ağaçlarımız, hayvanlarımız, toprağımız, yaşam alanlarımız yanıyor.

Sadece doğa değil, hepimiz kaybediyoruz.Alışamayız, Unutamayız.Sessiz kalamayız Bu nedenle orman yangınlarına dur  diyelim!" mesajını verdi.

İbrahim Ateş ," Ne yazık ki ülkemizin dört bir yanından yangın haberleri gelmeye devam ediyor.Son günlerde yalnızca İzmir, Manisa, Aydın, Edirne, Balıkesir, Çanakkale, Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Mersin, Muğla ve Gaziantep’te binlerce hektar alan kül oldu.Yaşamımız ve geleceğimiz için tek bir ağacı bile kaybetmememiz gereken bu dönemde, yanan ormanlar, kaybettiğimiz canlılar ve yaşanan çaresizlik hepimizin canını çok yakıyor.Kaybettiğimiz tüm canlılar için çok "dedi.

Son günlerde çıkan orman yangınları nedeniyle büyük bir üzüntü içerisinde olduklarını belirten İbrahim Ateş,"Ağaçlar, hayvanlar, ormanlar, yaşam alanlarımız ve geleceğimiz yok oluyor.Bu felaketleri tekrar yaşamamak için daha dikkatli ve bilinçli olmalıyız.Meteorolojik tahminlere göre temmuz ayında sıcaklıklar, mevsim normallerinin 1 ila 2 derece üzerinde seyredecek. Bu da orman yangını riskini ciddi ölçüde artırıyor.Küçük ihmal ve dikkatsizliklerin büyük orman yangınlarına sebep olabileceğini unutmayalım.Özellikle şiddetli rüzgarlı ve nemin düşük olduğu bölgelerde sıcaklık artışıyla birlikte artan orman yangını riskine karşı herkesi daha dikkatli olmaya davet ediyoruz.

Yangın sırasında araçlarla yangının çıktığı bölgeye gidilmemeli, yangın söndürme araçlarının sahaya gidişi zorlaştırılmamalı.

Resmi kanallardan ve konunun uzmanlarından yapılan bilgilendirmeler takip edilmeli.

Gördüğünüz tüm orman yangınlarında hemen Orman Yangını İhbar Hattı 177 ’yi ya da Acil Çağrı Hattı 112 ’yi arayabilirsiniz.

Yangından etkilenen tüm bölgelere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Yangınların bir an önce kontrol altına alınmasını ve yaraların en kısa sürede sarılmasını temenni ediyoruz.

Orman yangını ile mücadele sırasında canla başla çalışan Orman Genel Müdürlüğü çalışanlarına ve tüm emeği geçenlere minnettarız"dedi.

"Orman Yangınları Öncesinde Yapılması Gerekenler"

İbrahim Ateş  ormann yangınları öncesinde vatandaşların alması gereken önlemler  ile ilgili olarak yaptığı açıklamada,"Orman alanlarında ve orman sınırlarına yakın alanlarda kesinlikle ateş ve mangal yakılmamalı. Ormanlarda, izin verilen piknik alanları dışında piknik yapılmamalı. Orman alanına  çöp, plastik, cam şişe ve cam parçaları atılmamalıdır. Ormanlık alanlarda sigara içilmemeli ve orman kenarı karayollarına sigara izmaritleri kesinlikle atılmamalı. Ormana sınır durumdaki tarım alanları başta olmak üzere, toprak bozulumuna da sebep olan anız yakımından vazgeçilmeli, yakanlar veya yakma teşebbüsünde olanlar uyarılmalı ve yetkili mercilere bildirilmeli. Bahçe ve tarlalardan çıkan budama ve biçim artıkları yakılmamalı.Ormanlık alanlara yakın yerlerde yapılan düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı maddeler kullanılmamalı.Orman sınırlarına yakın alanlarda, kuru otların olduğu yerlere araç park edilmemeli.Enerji nakil hatlarında, hatlara zarar verecek ve yangına sebep olabilecek her türlü davranıştan kaçınılmalı.Yangın riski görülen durumlarda hemen Acil Çağrı Hattı 112 veya Orman Yangını İhbar Hattı 177 aranarak ihbarda bulunulmalı"dedi.