Demirköprü barajında doluluk oranına göre önemli bir artış oldu
Ege Bölgesi’nin gerek sulamada gerekse elektrik üretiminde can damarı olan Demirköprü Barajı’nın 2023 yılı Aralık itibarıyla doluluk oranı % 9,00. Şu an için Barajdaki su seviyesi 256 milyon 992 Bin metreküp, geçen yıl aynı tarihte % -9,00 olan doluluk oranına göre önemli bir artış olduğu belirtildi.
Ege Bölgesi’nin gerek sulamada gerekse elektrik üretiminde can damarı olan Demirköprü Barajı’nda, tarımsal sulamanın ardından su seviyesi hızla düşmüştü. Son günlerde havaların yağışlı gitmesi yükselmeye başladı. 2023yılı Aralık itibarıyla doluluk oranı % 9,00. Şu an için Barajdaki su seviyesi 256 milyon 992 Bin metreküp. Geçen yıl aynı tarihte % -9,00 olan doluluk oranına göre önemli bir artış olduğu belirtildi.
“Tarımsal sulama ile birlikte elektrik üretimi de yaparak ülke ekonomisine katkı sağlıyor”
Demirköprü Barajı’nın tarımsal sulama ile birlikte elektrik üretimi de yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. 1960 yılında hizmete açılan ve her biri 23 MW gücünde 3 adet türbin bulunan. Demir köprü Barajı’nda tarımsal sulama ile birlikte elektrik üretimi de başlıyor. 2023 yılında 47.220.000 kWh elektrik üretimi yapıldı. Geçen yıl aynı tarihte ise28.202.000 elektrik üretilmişti.
“Bakım ve onarıma alınıyor”
Gediz Nehri üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve enerji üretimi amacıyla kurulan ve 1960 yılından günümüze kadar gelen süreçte Ege bölgesinin tarımsal sulama ve elektrik üretiminde can damarı olan Demirköprü Barajı için bakım ve onarım ihalesi düzenleniyor. Ülke ekonomisine katkı sağlayan 1 milyar 022 Bin metreküp su kapasitesine sahip baraj için modernize süresi ise 1 yıl olarak belirlendi. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen ihale, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 19 uncu maddesine göre açık ihale usulü ile ihale edilecek.
“İhale neyi kapsıyor”
Bölgenin tarımsal sulama ve elektrik üretiminde can damarı olan Demirköprü Barajı’ndaki bakım ve onarım çalışmasında, Barajın su alma yapısı, dolu savak ve kelebek vana odası; elektromekanik teçhizatın tasarım, projelendirme, imalat, montaj, işletmeye alma testleri, iş sonu temizlik, garanti şartları ve bakım-onarımını kapsıyor.